Oorsprong van de high tea

Gepubliceerd op 19 januari 2019 om 18:03

Historie van de high tea

Als je aan een 'high tea' denkt, denk je waarschijnlijk aan een gezellig theemoment met vrienden en familie, waarbij er veel potten thee op tafel staan, tussen de lekkerste hapjes, zoals scones, sandwiches en bonbonnetjes. Maar waar komt de term 'high tea' eigenlijk precies vandaan? Uit Engeland natuurlijk, denken we te weten, want dit zijn de theedrinkers bij uitstek. Maar toch zit het net wat anders dan we denken. Want wat wij hier in Nederland een high tea noemen, noemt men in Engeland een afternoon tea.   

De oorsprong van de afternoon tea kan gevonden worden in de 19e eeuw. Anna was de hertogin van Bedford en het verhaal gaat dat zij zo gulzig was dat zij het in de lange zomermaanden niet kon uithouden tot de avondmaaltijd begon. Zij vroeg haar bedienden om haar lekkere hapjes te brengen, zoals cakes, koekjes en stukjes taart. Andere dames uit de Engelse adel volgden haar voorbeeld, en haalden rond een uur of 4 de muffins en cakejes uit de kast. Zo ontstond de afternoon tea. Maar, vraag je je af: hoe komen we dan aan de term 'high tea'?

De arbeidersklasse in Engeland had helemaal geen tijd om in de middag aan de thee of lekkere hapjes te gaan. Zij kwamen pas rond 6 uur thuis van het werk en aten dan vaak wat sandwiches, hartige snacks, chips of witte bonen in tomatensaus. Zij zaten niet, zoals de adel op comfortabele stoelen rond een theetafel, maar aten deze hapjes aan de eettafel. En zo is waarschijnlijk de term 'high tea' ontstaan. 

De term high tea wordt dan ook vooral in Duitsland en Nederland gebruikt, in Engeland gebruikt men in hotels of restaurant het woord 'Tea of Cream Tea., voor iets wat lijkt op 'onze' high tea. Mocht je bij dit alles denken, ik krijg wel zin in zo'n tea met de lekkerste hapjes, kijk dan verder naar de 10 top tips om je eigen high tea te organiseren en/of huur bij ons je Engelse theeservies


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.