Feestlied

Met elkaar een feestelijk lied zingen voor het feestpaar zal zeker gewaardeerd worden! Hierbij wat tips voor een leuk feestlied: 

Op de wijs van....??

Bedenk eerst welke wijs je wilt gebruiken, het helpt als het een bekende wijs is. Je kunt denken aan: Zie ginds komt de stoomboot (kijk daar is het feestpaar, 't zijn Peter & An.....). Andere melodieën om te gebruiken: t Was aan de costa del sol , Oh my darling clementine (bv. lieve Gerard en Aline, zijn al zo lang bij elkaar, ...etc), Wilhelmus van Nassouwe, Mijn tante uit Marokko ja die komt, My Bonnie is over the ocean, Berend Botje ging uit varen, Aux Champs-Elysées, 

Grappige weetjes

Bedenk voordat je het lied gaat schrijven wat grappige of herkenbare weetjes over degene voor wie je het lied schrijft. 

Tekst

Zorg dat iedereen mee kan zingen, projecteer de tekst met een beamer op een scherm, of deel de tekst uit, ook aan het feestpaar zelf, zodat zij het ook goed kunnen volgen. Zorg ervoor dat iedereen gaat staan, bijvoorbeeld om het feestpaar heen, dat zingt lekkerder en geeft een goede sfeer!

Muzikale begeleiding

Zorg voor wat muzikale begeleiding, een gitaar, piano of fluit om de stemmen wat te ondersteunen. 

Tenslotte..

Maak het lied niet te lang, niemand zit te wachten op 15 coupletten..besteed vooral aandacht aan een leuk refrein dat uit volle borst meegezongen kan worden. 

 

Hieronder vind je wat voorbeelden om een leuk feestlied te maken!

Draailied

Dit is wel even een klusje om te doen, maar goed voor de feestvreugde. Maak een lied op de wijs van 'Toen onze mop een mopje was'. Schrijf dit lied op een rond papier, begin aan de buitenkant en schrijf het hele lied al ronddraaiend door tot aan het midden.

 

Het eerste couplet kan zijn (op de wijs van: Toen onze mop een mopje was):

'Dit is een heel lang draaiend lied, dus draaien wij maar door. We zijn, zoals we allen zien, met een heel geweldig koor! Gezellig zijn we hier vandaag ter eer van ... en ... ze zijn al heel lang bij elkaar, (of samen 100 jaar), dat kun je echt niet zien. 

En dan dus nog een heleboel persoonlijke coupletten. Geef iedere gast een (ronde) kopie, dus even knippen. En zing met elkaar voor het bruidspaar het lied. Het leuke is dat er steeds sneller gedraaid moet worden om de tekst goed te kunnen lezen. 

Kaarsjeslied 

Geef alle gasten een brandend kaarsje in een glas (of een led  waxinelichtje) en zing samen het kaarsjeslied op de wijs van: Oh my darling Clementine. 

 

Lieve vrienden en familie

we zijn hier samen bij elkaar
laten wij dus samen zingen
voor Rik & Janet, 'n prachtig paar


Want na zoveel jaren huwelijk
zijn zij nog altijd bij elkaar

en ze zijn toch zo gelukkig
al man en vrouw voor 40 jaar. 

 

voeg zelf nog wat extra coupletten toe naar wens. 

Aan het eind: zet iedereen kaarsjes/lichtjes rond het bruidspaar in de vorm van een hart. Ondertussen blijven zingen tot alle kaarsjes geplaatst zijn. En dan het laatste couplet: 

 

Zet de kaarsjes rond het bruidspaar
tot het hart er vol van is
want dat brengt dit bruidspaar voorspoed
liefde zeker en gewis.


En de mooie lichtjes schijnen
en die maken jullie blij
voor de dagen die gaan komen,

verzameld op een grote rij.

 

Tip: pas op voor brandgevaar bij echte kaarsje, zet een emmer water neer..!