De leukste spel- en quiz ideeën voor een feest

Maak je feest extra gezellig door een leuk (persoonlijk) spel of een (pub)quiz te doen tijdens het feest. Kijk hieronder voor een aantal originele ideeën om elk feest tot een succes te maken. 

 

Memory

Kies 12 foto's (of plaatjes van internet) die over het leven van het feestpaar gaan, bijvoorbeeld van de kinderen, huis, auto, werk, favoriete vakantieland, hobby, etc. Maak van elke foto 2 plaatjes op a4 formaat en zorg dat de achterkant niet doorschijnt (plak of op een karton of gebruik een extra a4 voor de achterkant, eventueel met een foto van het bruidspaar).

Leg op de grond of op een grote tafel de memory-blaadjes omgekeerd neer in 6 rijen van 4. Laat het publiek om de tafel komen staan. Het feestpaar mag om de beurt 2 plaatjes omdraaien. Leuk is om een korte anekdote of herinnering 'memory' te vertellen bij elk plaatje, zodra deze wordt omgedraaid.. Als ze 2 dezelfde plaatjes hebben, hebben ze deze set gewonnen. Ze mogen dan verder gaan met omdraaien, tot er een fout wordt gemaakt. Wie van het feestpaar wint de meeste sets? Leuk om een klein prijsje uit te reiken!

memory spel

Pubquiz

Maak een quiz over het feestpaar, met daarbij vragen in een aantal categorieën, bijvoorbeeld over de familie, wonen & werken, hobby's & muziek, etc. Zet de gasten aan tafels in groepen van een man of 8-10. Laat elke groep zichzelf een naam geven (bv gerelateerd aan een eigenschap van het feestpaar). 

Geef elke groep een formulier waarop de groepsnaam en de antwoorden kunnen worden ingevuld. Speel de quiz. Aan het eind van het spel schuift elke groep het antwoordformulier door naar de volgende tafel om nagekeken te worden. De goede antwoorden worden omgeroepen. Voor elk goed antwoord is een punt te verdienen.  En .....wie is de winnaar? Natuurlijk aan het einde de uitreiking van een leuke prijs door het feestpaar!

Voor een kant en klare pubquiz, kijk hier! Er is ook een speciale pubquiz voor een 5o-jarige jubilaris, kijk daarvoor hier.

Op een rij

Als er veel gasten zijn die elkaar niet kennen of niemand kennen start dan met een leuke teaser: vraag of iedereen rondom het feestpaar of de jarige wil gaan staan. Vervolgens stel je verschillende vragen, bijv: ga allemaal op alfabetische volgorde van je voornaam staan op een denkbeeldige lijn (of cirkel) in de zaal. Of ga op volgorde staan van wie het langst het feestpaar kent. Het leuke is dat er even contact wordt gemaakt tussen mensen die elkaar nog niet kennen, omdat iedereen wil weten hoe de ander heet en waar hij/zij tussen moet staan. Andere vragen om te stellen: in welk jaar heb je het feestpaar (of één van hen) leren kennen?  Hoeveel kilometer moest je rijden om hier te komen? 

Verhalenbingo

Maak een levensverhaal van het feestpaar of de jubilaris. In dit levensverhaal kun je namen, getallen, plaatsen, etc. laten voorkomen. Maak vervolgens met behulp van de website 'bingobaker.com' je eigen bingokaarten waarin je deze namen, getallen etc. kunt verwerken en je eigen bingokaarten kunt maken. Tijdens het feest krijgt elke gast zijn eigen originele bingokaart (denk aan voldoende stiften/pennen). Lees je de verhalenbingo voor, terwijl iedereen zijn bingokaart bij houdt. Leuk als er nog prijzen te verdienen zijn, voor een complete rij of een complete kaart.

Tip: leg van te voren goed uit hoe de bingo werkt en wanneer er een prijs te verdienen is, want niet iedereen kent dit spel even goed!  

Petje op, petje af

Een leuk spel dat is gebaseerd op het al lang verdwenen tv-programma Holland Sport van Winfried de Jong: Maak een stuk of 20 vragen/weetjes over het bruidspaar met bij elke vraag 2 antwoordmogelijkheden, namelijk 'petje op: .... ' en petje af .....'. Koop petjes/hoedjes die je aan alle gasten uitdeelt en laat de gasten gaan staan. Stel tijdens het feest een vraag, met antwoord 'petje op' (in dat geval petje op zetten) of antwoord ' petje af' (geen petje opzetten). Iedereen die het foute antwoord heeft moet gaan zitten. Alle anderen doen weer mee aan de volgende vraag. Als er aan het eind nog steeds meerdere mensen over zijn, stel dan een vraag waarin de mensen een aantal moeten inschatten, bijv. Hoeveel dagen zijn Piet en Nel getrouwd? Degene die er het dichtst bij zit wint! Zorg voor een leuke prijs die het bruidspaar mag uitreiken. 

 

NB in plaats van petjes kun je ook 2 foto’s van beide echtelieden op a4 –formaat printen, waarbij de gasten ‘Piet’ omhoog moeten houden als zij denken dat het 'Piet-antwoord' het goede antwoord is. 

30 seconds

Wie raadt in 30 seconden zoveel mogelijk begrippen die bij het feestpaar passen, de mannen of de vrouwen? Dat is in het kort de essentie van 3o seconds voor een leuke feestavond. Om het spel persoonlijk te maken, maak je voor beide partners van het feestpaar/bruidspaar van te voren 5 kaartjes. Op elk kaartje staan 5 woorden die over het bruidspaar gaan. Bijvoorbeeld hobby's, gekke eigenschappen, werkgevers, vriendjes van vroeger, straatnamen/woonplaatsen van vroeger, lievelingseten, favoriete vakantielanden, tienerhelden, muzieksmaak, automerken, huisdieren, familieleden, type huis, etc. Vraag tijdens het feest 5 mannen en 5 vrouwen uit het publiek. Zij krijgen elk 1 van de kaartjes en moeten in 30 seconden de begrippen op het kaartje omschrijven. Wat niet mag: iets aanwijzen, het woord op het kaartje (of een gedeelte daarvan) noemen, een vertaling van het woord noemen of zeggen dat het woord rijmt op of klinkt als.... De vrouwen uit het publiek mogen mee raden als de vrouwen de begrippen omschrijven, en de mannen raden alleen mee als de mannen het woord omschrijven. Zet een timer (op de beamer) aan, voor elk kaartje heeft het publiek 30 seconden de tijd om de 5 begrippen op het kaartje te raden Het feestpaar raadt zelf niet mee, maar zij houden de score bij. Bij elk woord/begrip dat goed geraden is krijgen ze iets, bijv. een schuimpje die zij op een lange satéprikker of breinaald kunnen prikken. Wie uiteindelijk de hoogste toren van schuimpjes heeft, die wint het spel! NB in plaats van mannen tegen vrouwen, kun je ook de zaal door de helft doen, of jong tegen oud.... Veel plezier!

30 seconds spel

Mr&Mrs spel

Bij een bruiloft of bij een huwelijksjubileum is het leuk om het Mr&Mrs spel te doen. Zet het bruidspaar op een stoel met de rug tegen elkaar, zodat ze elkaar niet kunnen zien. Laat beiden hun schoenen uit doen. Geef elk van hen één schoen van de bruid & één van de bruidegom. 

Dan is het tijd om allerlei soorten vragen te stellen: Wie lacht het meest om zijn eigen grapjes? Of wie heeft de meeste parkeerboetes gehad in zijn leven? Wie doet het vaakst de afwas? Wie is het meest lui? Etc. 

Bij elke vraag houdt het bruidspaar, bij wijze van antwoord, de schoen van degene in de lucht die dit het meest betreft. Grappig natuurlijk als ze allebei een ander antwoord geven... kennen ze elkaar goed genoeg, of zit er iemand te liegen?? Je kunt er ook voor kiezen om punten te geven voor elke vraag waarop ze beiden hetzelfde (en blijkbaar goede?) antwoorden. En om bijvoorbeeld cadeautje te geven als ze een bepaald aantal punten halen. 

Maak je het jezelf makkelijk en bestel een kant- en klare powerpoint met leuke Mr & Mrs vragen. 

Mr & Mrs spel

€ 4,99

Mr & Mrs spel

€ 4,99

Speel het Mr&Mrs spel op een huwelijk of jubileum. In deze powerpoint staan 25 leuke en grappige vragen voor dit spel en daarmee ben je in 1 keer klaar. 

De powerpoint wordt per mail toegestuurd na overmaking van het bedrag, zowel als PDF als ppt bestand. 

 

Pubquiz algemeen

€ 6,95

Pubquiz algemeen

€ 6,95

Binnenkort een feestje te vieren? Doe een leuke pubquiz! Met deze pubquiz ben je snel klaar: hij bevat 40 leuke en afwisselende vragen over nieuws, sport, muziek, politiek, natuur. Leuk voor jong en oud! 

Na bestelling ontvang je een mooie powerpoint met de 40 vragen (goed voor ca een uurtje puzzelen). De antwoorden zitten er natuurlijk ook bij. Heel veel plezier! 

Pubquiz 50 jaar

€ 6,95

Pubquiz 50 jaar

€ 6,95

Binnenkort een feestje met een 50-jarige te vieren of een 50-jarige jubileum of trouwdag? Bestel deze leuke pubquiz!

Deze  pubquiz bevat 40 vragen, waarvan de eerste 10 over het jaar 1973 gaan. Dus extra leuk voor een verjaardag van een 50-jarige of voor een stel dat 50 jaar bij elkaar is. De rest van de vragen gaan over o.a. sport, politiek en cultuur. Je ontvangt een mooie powerpoint met alle vragen en natuurlijk zijn de goede antwoorden met toelichting toegevoegd.