De leukste spel- en quiz ideeën voor een feest

Maak je feest extra gezellig door een leuk (persoonlijk) spel of een (pub)quiz te doen tijdens het feest. Kijk hieronder voor een aantal originele ideeën om elk feest tot een succes te maken. 

 

Memory

Kies 12 foto's (of plaatjes van internet) die over het leven van het feestpaar gaan, bijvoorbeeld van de kinderen, huis, auto, werk, favoriete vakantieland, hobby, etc. Maak van elke foto 2 plaatjes op a4 formaat en zorg dat de achterkant niet doorschijnt (plak of op een karton of gebruik een extra a4 voor de achterkant, eventueel met een foto van het bruidspaar).

Leg op de grond of op een grote tafel de memory-blaadjes omgekeerd neer in 6 rijen van 4. Laat het publiek om de tafel komen staan. Het feestpaar mag om de beurt 2 plaatjes omdraaien. Leuk is om een korte anekdote of herinnering 'memory' te vertellen bij elk plaatje, zodra deze wordt omgedraaid.. Als ze 2 dezelfde plaatjes hebben, hebben ze deze set gewonnen. Ze mogen dan verder gaan met omdraaien, tot er een fout wordt gemaakt. Wie van het feestpaar wint de meeste sets? Leuk om een klein prijsje uit te reiken!

Op een rij

Als er veel gasten zijn die elkaar niet kennen of niemand kennen start dan met een leuke teaser: vraag of iedereen rondom het feestpaar of de jarige wil gaan staan. Vervolgens stel je verschillende vragen, bijv: ga allemaal op alfabetische volgorde van je voornaam staan op een denkbeeldige lijn (of cirkel) in de zaal. Of ga op volgorde staan van wie het langst het feestpaar kent. Het leuke is dat er even contact wordt gemaakt tussen mensen die elkaar nog niet kennen, omdat iedereen wil weten hoe de ander heet en waar hij/zij tussen moet staan. Andere vragen om te stellen: in welk jaar heb je het feestpaar (of één van hen) leren kennen?  Hoeveel kilometer moest je rijden om hier te komen? 

Verhalenbingo

Maak een levensverhaal van het feestpaar of de jubilaris. In dit levensverhaal kun je namen, getallen, plaatsen, etc. laten voorkomen. Maak vervolgens met behulp van de website 'bingobaker.com' je eigen bingokaarten waarin je deze namen, getallen etc. kunt verwerken en je eigen bingokaarten kunt maken. Tijdens het feest krijgt elke gast zijn eigen originele bingokaart (denk aan voldoende stiften/pennen). Lees je de verhalenbingo voor, terwijl iedereen zijn bingokaart bij houdt. Leuk als er nog prijzen te verdienen zijn, voor een complete rij of een complete kaart.

Tip: leg van te voren goed uit hoe de bingo werkt en wanneer er een prijs te verdienen is, want niet iedereen kent dit spel even goed!  

Petje op, petje af

Een leuk spel dat is gebaseerd op het al lang verdwenen tv-programma Holland Sport van Winfried de Jong: Maak een stuk of 20 vragen/weetjes over het bruidspaar met bij elke vraag 2 antwoordmogelijkheden, namelijk 'petje op: .... ' en petje af .....'. Koop petjes/hoedjes die je aan alle gasten uitdeelt en laat de gasten gaan staan. Stel tijdens het feest een vraag, met antwoord 'petje op' (in dat geval petje op zetten) of antwoord ' petje af' (geen petje opzetten). Iedereen die het foute antwoord heeft moet gaan zitten. Alle anderen doen weer mee aan de volgende vraag. Als er aan het eind nog steeds meerdere mensen over zijn, stel dan een vraag waarin de mensen een aantal moeten inschatten, bijv. Hoeveel dagen zijn Piet en Nel getrouwd? Degene die er het dichtst bij zit wint! Zorg voor een leuke prijs die het bruidspaar mag uitreiken. 

 

NB in plaats van petjes kun je ook 2 foto’s van beide echtelieden op a4 –formaat printen, waarbij de gasten ‘Piet’ omhoog moeten houden als zij denken dat het 'Piet-antwoord' het goede antwoord is. 

Pubquiz

Een pubquiz kan zorgen voor een leuke sfeer tijdens een feest en zorgt ook voor verbinding tussen de gasten. 

Stel een reeks vragen samen in verschillende categorieën en zorg ervoor dat ze uitdagend, maar niet te moeilijk zijn. Maak jouw pubquiz extra speciaal door een thema toe te voegen dat past bij jouw feest, zoals een jaren '80 thema, een filmthema of een sportthema. Je kunt ook een aantal leuke en interactieve rondes toe te voegen, zoals een muziekronde waarbij deelnemers liedjes moeten raden.

Verdeel de gasten in teams en laat ze een originele teamnaam verzinnen. Ken punten toe voor elk correct antwoord. Aan het einde van de quiz kun je een prijs uitreiken aan het winnende team om de feestvreugde te verhogen.

Bij superleukfeestje hebben we een algemene pubquiz en een pubquiz voor 50-jarige feestvieders! 

30 seconds

Wie raadt in 30 seconden zoveel mogelijk begrippen die bij het feestpaar passen, de mannen of de vrouwen? Dat is in het kort de essentie van 3o seconds voor een leuke feestavond. Om het spel persoonlijk te maken, maak je voor beide partners van het feestpaar/bruidspaar van te voren 5 kaartjes. Op elk kaartje staan 5 woorden die over het bruidspaar gaan. Bijvoorbeeld hobby's, gekke eigenschappen, werkgevers, vriendjes van vroeger, straatnamen/woonplaatsen van vroeger, lievelingseten, favoriete vakantielanden, tienerhelden, muzieksmaak, automerken, huisdieren, familieleden, type huis, etc. Vraag tijdens het feest 5 mannen en 5 vrouwen uit het publiek. Zij krijgen elk 1 van de kaartjes en moeten in 30 seconden de begrippen op het kaartje omschrijven. Wat niet mag: iets aanwijzen, het woord op het kaartje (of een gedeelte daarvan) noemen, een vertaling van het woord noemen of zeggen dat het woord rijmt op of klinkt als.... De vrouwen uit het publiek mogen mee raden als de vrouwen de begrippen omschrijven, en de mannen raden alleen mee als de mannen het woord omschrijven. Zet een timer (op de beamer) aan, voor elk kaartje heeft het publiek 30 seconden de tijd om de 5 begrippen op het kaartje te raden Het feestpaar raadt zelf niet mee, maar zij houden de score bij. Bij elk woord/begrip dat goed geraden is krijgen ze iets, bijv. een schuimpje die zij op een lange satéprikker of breinaald kunnen prikken. Wie uiteindelijk de hoogste toren van schuimpjes heeft, die wint het spel! NB in plaats van mannen tegen vrouwen, kun je ook de zaal door de helft doen, of jong tegen oud.... Veel plezier!

30 seconds spel

Mr&Mrs spel

Bij een bruiloft of bij een huwelijksjubileum is het leuk om het Mr&Mrs spel te doen. Zet het bruidspaar op een stoel met de rug tegen elkaar, zodat ze elkaar niet kunnen zien. Laat beiden hun schoenen uit doen. Geef elk van hen één schoen van de bruid & één van de bruidegom. 

Dan is het tijd om allerlei soorten vragen te stellen: Wie lacht het meest om zijn eigen grapjes? Of wie heeft de meeste parkeerboetes gehad in zijn leven? Wie doet het vaakst de afwas? Wie is het meest lui? Etc. 

Bij elke vraag houdt het bruidspaar, bij wijze van antwoord, de schoen van degene in de lucht die dit het meest betreft. Grappig natuurlijk als ze allebei een ander antwoord geven... kennen ze elkaar goed genoeg, of zit er iemand te liegen?? Je kunt er ook voor kiezen om punten te geven voor elke vraag waarop ze beiden hetzelfde (en blijkbaar goede?) antwoorden. En om bijvoorbeeld cadeautje te geven als ze een bepaald aantal punten halen. 

Maak je het jezelf makkelijk en bestel een kant- en klare powerpoint met leuke Mr & Mrs vragen. 

Mr & Mrs spel

€ 4,99

Mr & Mrs spel

€ 4,99

Speel het Mr&Mrs spel op een huwelijk of jubileum. In deze powerpoint staan 25 leuke en grappige vragen voor dit spel en daarmee ben je in 1 keer klaar. 

De powerpoint wordt per mail toegestuurd na overmaking van het bedrag, zowel als PDF als ppt bestand. 

 

Wie ben ik?

Dit is een interactief en vermakelijk spel dat perfect is voor feesten en bijeenkomsten. Het doel van het spel is om te raden welke persoon je bent door middel van slimme vragen en aanwijzingen. Het spel is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. 

Hoe speel je het spel?

  • Voorbereiding: Schrijf de namen van bekende personen, fictieve personages, beroemdheden of zelfs vrienden en familieleden op gele post-its. Plaats deze op het voorhoofd van een speler zonder dat ze zelf de naam kunnen zien.

  • Elke speler stelt om de beurt een ja/nee-vraag aan de gasten om te proberen hun eigen identiteit te achterhalen. Bijvoorbeeld: "Ben ik een acteur?", "Ben ik een sportster?", "Ben ik een historisch figuur?"

  • Tijdslimiet: Stel indien gewenst een tijdslimiet in voor het stellen van de vragen. Dit zorgt voor extra druk en maakt het spel dynamischer.

  • Wie raadt het eerst?: De speler die als eerste raadt wie hij/zij is, wint de ronde. Het spel kan worden voortgezet met nieuwe personages en nieuwe rondes.

Extra tips:

  • Voeg een timer toe om de speeltijd per beurt te beperken en het spel sneller te laten verlopen.
  • Moedig spelers aan om creatieve vragen te stellen om meer informatie te krijgen.
  • Maak het spel nog leuker door thematische personages te gebruiken die passen bij het feestthema.

 

A minute to win it

Als je wat tijd heb op je feest, kan het heel leuk zijn om het spel 'A minute to win it'  te doen. Dat is een spel waarin verschillende opdrachten zitten, die binnen 1 minuut moeten worden uitgevoerd en grappig zijn om naar te kijken. Bijv. een koekje op iemands voorhoofd leggen en lukt het om die zonder handen naar je mond te brengen. Je kunt deelnemers uit het publiek vragen voor een opdracht, maar het kan ook leuk zijn om verschillende teams tegen elkaar te laten strijden. Lijkt het je leuk om hier wat mee te doen, bestel dan hier het spel. Draaiboek: A minute to win it

Draaiboek voor een hilarisch feestje

'A minute to win it' is een spel waarbij teamleden elke keer een opdracht moeten uitvoeren binnen 1 minuut. De opdrachten zijn leuk om te doen, maar vaak ook hilarisch om naar te kijken. In dit spel speel je tegen 1 of 2 andere teams. 

Dit spel is leuk voor jong en oud! Het is zowel binnen als buiten te doen. Je hebt 1 persoon nodig die het spel begeleidt. Als je alle opdrachten doet, kun je dit spel in ongeveer een 1 tot 1,5 uur doen. Maar je kunt het ook langer maken door je opdrachten door meerder spelers uit te laten voeren. Of korter door minder opdrachten te doen. 


Het draaiboek bevat: 
- uitleg van de 12 opdrachten met foto's
- lijst met benodigdheden
- alle spelregels per spel.

Om de spellen te kunnen doen heb je zelf nog een aantal dingen nodig, zoals bijv kartonnen bekers, ping pong balletjes, wc papier. Dit staat in het script vermeld. 

Het draaiboek wordt per email toegestuurd.