Oorsprong oud en nieuw

Gepubliceerd op 26 december 2020 om 11:01

Binnenkort vieren we oud en nieuw. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Al in het jaar 46 voor Christus stelde Julius Caesar vast dat 1 januari voortaan het begin van elk nieuw jaar zou zijn. In plaats van dat het jaar rond begin maart op een lentedag begon. Het bleek echter wel een probleem voor de kerk te zijn, die zich afzette tegen heidense nieuwjaarsrituelen. Daarom gaf de kerk een christelijke betekenis aan de heidense feestdag: met dit feest vierde men voortaan de besnijdenis van Jezus Christus. Zo kon het feest ook geaccepteerd worden door de christenen.

Oliebol

De oliebol werd rond de 19e eeuw een traditionele lekkernij in Nederland. Dit gebruik ontstond doordat het een gewoonte was om de armen rond oud- en nieuw te trakteren op een oliekoek, gepresenteerd op een speciaal plat wafeltje, ook wel kniepertje genaamd. Pas later werd de oliekoek een olie bol genoemd, ze werden waarschijnlijk in de loop van de tijd wat ronder omdat er meer olie kon worden gebruikt.

 

Oorsprong Vuurwerk

Vuurwerk zit er dit jaar helaas niet in!  Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Volgens de meeste wetenschappers werd vuurwerk door de Bengalen ontdekt. Door de ontdekking van het buskruit door de chinezen werd vuurwerk pas echt populair, omdat dit zorgde voor de ontploffing. De chinezen waren de eerste grootgebruikers van vuurwerk en gebruikten dit bij religieuze gebeurtenissen om boze geesten te verdrijven. In Europa werd vuurwerk rond de Middeleeuwen bij grote feesten en partijen gebruikt. Waarschijnlijk werd vuurwerk door Marco Polo of de kruisvaarders meegenomen vanuit Azië. In Nederland nam het gebruik van vuurwerk rond de jaren 60 en 70 toe, door de toenemende welvaart. In andere landen werd het gebruik van vuurwerk vaak al in een vroeg stadium verboden en mag vuurwerk alleen door de overheid gebruikt. Wel worden er vaak vreugdevuren gemaakt in kleinere kring.

 

Corona proof spel voor rond de jaarwisseling

Dit jaar zal het een andere oud & nieuw zijn dan in andere jaren: geen vuurwerk om af te steken en oud & nieuw met een beperkter gezelschap dan in andere jaren waarschijnlijk?! Om het toch gezellig te maken rond de jaarwisseling kun je een spel spelen met leuke vragen om te beantwoorden: speel dit spel coronaproof met familie of vrienden, dit kan ook op afstand via telefoon of videobellen. Want wat is er mooier dan aan het einde van het jaar met elkaar terug te blikken op het afgelopen jaar en om weer vooruit te kijken naar het volgende jaar. Met Vragen(v)uurtje leer je je familie en/of vrienden weer een stukje beter kennen.  

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.